Test 10W solárních panelů: poly vs mono – výsledek mě moc nepřekvapil .
Jak jsem slíbil, udělal jsem menší praktický test dvou malých 12V / 10W solárních panelů, které by mohly dávat smysl třeba pro menší ostrovní napájení, MeshCore node, nabíjení LiFePO4 baterky nebo jiné nízkopříkonové zařízení.
Testované panely:
- Hadex 12V / 10W polykrystalický panel - ODKAZ
- Allegro 12V / 10W monokrystalický FULL BLACK panel - ODKAZ
Nešlo o laboratorní měření, ale o reálný praktický test venku v běžných podmínkách. Cílem bylo zjistit, jak se panely chovají hlavně při horším počasí, protože právě to je pro malé solární napájení často důležitější než ideální výkon na přímém slunci.
Podmínky testu
Test probíhal při různých světelných podmínkách:
- hustá oblačnost / zataženo,
- proměnlivé světlo,
- přímý sluneční svit.
U obou panelů jsem sledoval okamžitý výkon a také celkovou vyrobenou energii za dobu testu.
Naměřené výsledky
| Panel |
Typ článků |
Výkon při husté oblačnosti |
Nejvyšší výkon na přímém slunci |
Celkově vyrobená energie |
| Hadex 12V / 10W |
Polykrystalický |
cca 0,5–1 W |
8,2 W |
základ pro porovnání |
| Allegro 12V / 10W FULL BLACK |
Monokrystalický |
cca 0,5–1 W |
7,9 W |
cca o 30 - 35 % více než poly |
Co mě (ne)překvapilo?
Při opravdu zataženém počasí, kdy byly husté tmavé mraky, se žádný velký rozdíl mezi mono a poly nekonal. Oba panely se pohybovaly zhruba mezi 0,5 W až 1 W.
Na přímém slunci měl naopak o něco vyšší okamžitý špičkový výkon polykrystalický Hadex, který se dostal až na 8,2 W. Monokrystalický panel z Allegra měl maximum 7,9 W.
Jenže zajímavé je, že při pohledu na celkově vyrobenou energii za test dopadl lépe monokrystalický panel, a to zhruba o 30–35 %.
Závěr
Kdybych hodnotil jen maximální okamžitý výkon na slunci, vyhrál by těsně polykrystalický Hadex. Rozdíl je ale v praxi dost malý a upřímně — samotný špičkový výkon asi není to nejdůležitější. Zajímavé je také to, že ani jeden z panelů se nedostal na deklarovaných 10 W, a to ani ve chvíli, kdy byl panel chladný.
Pokud mě ale zajímá reálná využitelnost během dne, tedy kolik energie panel skutečně vyrobí v proměnlivých podmínkách, tak v tomto testu vyšel lépe monokrystalický panel z Allegra.
Za mě tedy zatím platí:
V hustě zataženém počasí jsou si oba panely hodně podobné, ale v celkové denní výrobě měl navrch monokrystalický panel.
Pro malé solární napájení, kde člověk řeší každou Wh, může být právě celková vyrobená energie důležitější než krátkodobý maximální výkon.
Budu v testování pokračovat i dál, hlavně za lepšího počasí a delší dobu měření.
Máte někdo podobné zkušenosti? Používáte u malých 12V instalací spíš mono, nebo poly panely?