Ahoj,
snažím se také trochu přispět svojí troškou do mlýna, úplně se mi to ale nedaří. Dokud fungovaly Brdy, někam jsem se ještě dopsal, fungoval mi ping a občas mi i někdo odpověděl, teď ale slyším jen ~20% zpráv z veřejných kanálů a mě zřejmě jen občas někdo, když vylezu na kopec. Většina diskusí mi tak nedává vůbec smysl.
Zvláštní je, že podle trasování a mapme.sh přes můj repeater procházejí různé trace a zprávy, většinou jen z Bru(n)tálu (já jsem “JSP Pyšely”, 060f, JSP Zaječice D4FD je zatím jen v dolíku v dřevěné boudě Heltec V4 s malou anténou, i ten ale celkem něco chytá). Kdybych nechytal nic, tak neřeknu (nejsem zrovna na kopci), Bru(n)tální repeater je děsně daleko, ale skoro všechno chytnu jen přes něj a zpět se asi nedostane nic.
Mám rozchozenou integraci s HomeAssistentem přes USB companiona, napojené MQTT na mapme.sh, do té české mapy bych to poslal také, jen jsem nepřišel na to, jak se zapojit ![]()
Poradíte prosím, co ještě zkusit? V radiotechnice expert nejsem, to už radši assembler na mikrokontrolérech. Jsem trochu za horizontem, většina tras ale zjevně chodí přes něj. Mám na střeše solární WisMesh s půlmetrovou 869MHz anténou z Ali na hromosvodu, podle NanoVNA ta anténa nevypadá úplně špatně.
Uvažuji místo ní namířit Yagi změrem ku Praze, odkud nějaká ta komunikace chodí, zkusit je na obecním úřadě umluvit, aby mi dovolili ten repeater přesunout na sloup s lampou u kostela na kopci (tam by měl parádní rozhled široko daleko, ale pochybuju, že mi to povolí), nebo v zoufalství nad naším výběhem s koňmi vytáhnout repeater na strom na kopečku vedle, jenže to není náš pozemek a ten les je pekelně proschlý a padá + mívali jsme tam stožár s panelem a kamerou na hlídání koní, kterým si ale před časem vylepšili obydlí nějací bezdomovci (policajti tvrdili, že taková vylepšovátka velmi vítají).
Do Prahy to ale je stejně všechno přes kopce, vlastně skoro kamkoliv ![]()
Teď tu mám docela na výběr hardware, 3D tiskárnu na držádky, ale málo odvahy na ukecávání úřadů a málo drzosti něco někam dát bez ptaní.