Sporadický příjem a němota

Ahoj,

snažím se také trochu přispět svojí troškou do mlýna, úplně se mi to ale nedaří. Dokud fungovaly Brdy, někam jsem se ještě dopsal, fungoval mi ping a občas mi i někdo odpověděl, teď ale slyším jen ~20% zpráv z veřejných kanálů a mě zřejmě jen občas někdo, když vylezu na kopec. Většina diskusí mi tak nedává vůbec smysl.

Zvláštní je, že podle trasování a mapme.sh přes můj repeater procházejí různé trace a zprávy, většinou jen z Bru(n)tálu (já jsem “JSP Pyšely”, 060f, JSP Zaječice D4FD je zatím jen v dolíku v dřevěné boudě Heltec V4 s malou anténou, i ten ale celkem něco chytá). Kdybych nechytal nic, tak neřeknu (nejsem zrovna na kopci), Bru(n)tální repeater je děsně daleko, ale skoro všechno chytnu jen přes něj a zpět se asi nedostane nic.

Mám rozchozenou integraci s HomeAssistentem přes USB companiona, napojené MQTT na mapme.sh, do té české mapy bych to poslal také, jen jsem nepřišel na to, jak se zapojit :slight_smile:

Poradíte prosím, co ještě zkusit? V radiotechnice expert nejsem, to už radši assembler na mikrokontrolérech. Jsem trochu za horizontem, většina tras ale zjevně chodí přes něj. Mám na střeše solární WisMesh s půlmetrovou 869MHz anténou z Ali na hromosvodu, podle NanoVNA ta anténa nevypadá úplně špatně.

Uvažuji místo ní namířit Yagi změrem ku Praze, odkud nějaká ta komunikace chodí, zkusit je na obecním úřadě umluvit, aby mi dovolili ten repeater přesunout na sloup s lampou u kostela na kopci (tam by měl parádní rozhled široko daleko, ale pochybuju, že mi to povolí), nebo v zoufalství nad naším výběhem s koňmi vytáhnout repeater na strom na kopečku vedle, jenže to není náš pozemek a ten les je pekelně proschlý a padá + mívali jsme tam stožár s panelem a kamerou na hlídání koní, kterým si ale před časem vylepšili obydlí nějací bezdomovci (policajti tvrdili, že taková vylepšovátka velmi vítají).

Do Prahy to ale je stejně všechno přes kopce, vlastně skoro kamkoliv :frowning:

Teď tu mám docela na výběr hardware, 3D tiskárnu na držádky, ale málo odvahy na ukecávání úřadů a málo drzosti něco někam dát bez ptaní.

Ahoj,

můžeš prosím upřesnit pár věcí, ať se v tom dá líp zorientovat?

• jaký máš na repeateru noise floor?
  • jaký používáš HW + anténu?
  • jaký máš firmware (verzi)?

:backhand_index_pointing_right: Jinak JSP Pyšely RPT má podle mě docela slušný provoz – pakety z něj běžně slyším až u nás v Ostravě, takže úplně „mrtvé“ to určitě není.

:backhand_index_pointing_right: Ještě jedna věc:

máš prefix D4, a ten je už dost zaplněný, takže se může stát, že
mapa (mapme.sh / CZ mapa) neukazuje všechno úplně přesně.

Klidně hoď víc detailů (ideálně i screeny), a zkusíme to rozklíčovat :+1:

Ahoj,

dík.

Anténu mám thle: https://www.aliexpress.com/item/1005008091383685.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.118.1ab41802OzyBc5

HW: https://www.aliexpress.com/item/1005009991045523.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.136.1ab41802OzyBc5

Pak tu mám ještě stejný solár s Heltec V4, několik samostatných V4 a T114, TDeck… prostě jsem to trochu přehnal, protože to dlouho trvá, než to z Číny přijde.

FW 1.14

Horizont a Zaječice jsou ve směru té vyšší střechy, skoro 180° dokola. kopec s Loretou (kostelíkem) zhruba podél štítu.

Živý provoz vidím, tím víc mě zaráží, kolik toho v něm chybí a že většinu mých zpráv nikdo neslyší. A to ani Boti.

Za dost pravděpodobný problém považuji ten horizont, i když za něj to pořád funguje dobře i do dolíku na ruční zařízení s interní anténou (MeshPocket).

Hm, pouze jeden mediální prvek jako nový uživatel - tak noise floor -115dB nebo lépe, paketů přes 41000 TX a 115000 RX za 11 dní uptime (JSP Pyšely)

JSP Zaječice má noiseFloor -97dB, paketů asi o třetinu méně.

D4FD má ten JSP Zaječice, provoz má nějaký také, ale to je jen ručka v boudě u koní (Heltec V4 s ohebnou anténou), ten čeká přesun až přijde anténa a jestli se podaří nějaké místní vyjednávání. O 06(0F) se hlavní repeater zjevně dělí s Pramámou, ta je ale celkem daleko. Koukám teď, že přes Zaječice občas něco projde z Rohožné, s tou pidianténou to ale tamtudy zpět asi moc nepůjde. Pořádná anténa by tam problém nebyla, dostat to na horizont už je ale horší. Měly by mi přijít ještě další antény (55cm a 26cm), už je má ve spárech pošta. Pokud se nepodaří přemluvit obecní úřad, zkusím to zavěsit na strom na kopci, ale tam se o to bojím (konfliktní správce lesa, ze kterého k nám padaly suché stromy a pár lokálních bezdomovců, co kradou solární panely).

Koukal jsem na volné prefixy, každou chvilku se jich pár tváří jako volné, ale při počtu repeaterů bych řekl, že to jsou spíš výpadky, chtělo by to ty 2B.

Napojení na MQTT mapme.sh monitor mi funguje, na tu cz mapu jsem nepřišel jak reportovat (ani jestli to je žádoucí :slight_smile: ). To obstarává další companion u serveru (v suterénu).

Ahoj,

jak se to vyvíjí?

Před časem jsem tím směrem pootočil yagi, s Loretou se to vidí, ale ideální to není. Možná kdyby se dala dát na Loretu směrová anténa směr Brumla a Stožec, případně směr Říp, třeba by to pomohlo.

Ahoj,

na Loretě je teď Mikrotik všesměrová anténa. Směrovku tam dát nemůžeme (místní poměry, oficiálně s tím problém není, ale jsou tu stěžovatelé, kterým se nelíbí “zavlékání signálů” ke hřbitovu a yagi je moc výmluvná).

Zkusím dát yagi na JSP Pyšely (to mám na střeše). Sice to nemá úplně přímý výhled, ale spojení aspoň sporadicky ano. Nebo na JSP Zaječice (to je ale dost v dolíku). To teď vázne na čekání na redukci ke kabelu, respektive F-M kablíku (uvidíme, jestli dorazí dřív spojka, nebo celý kablík).

Plán byl ale spíš směrem na východ (Krkavka je dokonce LOS, nebo Melechov, tam už je troch překážka), západ a sever je za blízkým hřebenem. Odsud to je ale všechno přes kopce…

Rozhodně se nám ale spojení s Prahou hodně zlepšilo.