Minimalne konfigurovat lze repeater vzdalene pres zpravy, je ale mozne repeateru poslat nejakou „custom“ zpravu, kterou by treba vytiskl na USB/seriovy port? A obracene - tedy poslat zpravu primo skrz repeater?
Zatim mi prijde, ze to nejde, tzn. clovek k repeateru musi mit dalsi companion, aby zarizeni ke kteremu je pripojeny repeater mohlo delat i neco jineho. To je tedy oproti Meshtasticku celkem nevyhoda, protoze tam to slo.
Diky, tohle jsem cetl, otazka byla spis jestli mi neco neuniklo, pripadne jestli se neco takoveho nepripravuje. Protoze proste mit „konfiguracni“ zpravu ktera prijde radiem a jen se vytiskne na seriovy port a obracene prikaz na seriove konzoli, ktery posle zpravu (proc by to neslo, repeater zpravy posilat umi i kdyz nevim detaily, zda zpravu neni potreba nejak skladat v companionu) by bylo velmi uzitecne. Stejne tak by me zajimalo k cemu je sensor support v repeateru (pokud tam je) CLI Commands - MeshCore Docs nebo to je jen pro Companion?
za mě je právě docela dobře, že tohle není přímo v repeateru.
Repeater bych bral hlavně jako část infrastruktury sítě — má být stabilní, jednoduchý a má hlavně opakovat provoz. Čím víc dalších funkcí se do něj začne přidávat, tím větší je šance, že se z toho časem stane „všechno v jednom“, jako je to často u Meshtasticu.
MeshCore mi v tomhle přijde lepší právě tím, že má role víc oddělené. Repeater dělá repeater, companion je na komunikaci s aplikací nebo dalším zařízením. meshcore-cli je taky primárně dělané pro companion rádio přes BLE/Serial/TCP, zatímco u repeateru jde spíš o správu a konfiguraci.
Takže osobně bych to nebral jako nevýhodu, ale spíš jako záměr.
Za mě tedy:
repeater = stabilní infrastruktura sítě
companion = komunikace s aplikací / vlastním zařízením
Ano, v repeateru nějaká podpora senzorů je, ale chápu ji spíš jako jednoduché vyčítání stavových hodnot repeateru, ne jako plnohodnotnou náhradu companion/sensor nodu.
Typicky se tím dá získat třeba teplota. Pokud k desce není připojený externí senzor, tak se bere interní teplota přímo z čipu / desky, například u nRF je to teplota MCU, ne okolního vzduchu. Takže je potřeba to brát spíš orientačně — čip se může ohřívat podle zátěže, napájení nebo umístění v krabičce.
Za mě je to fajn na základní dohled nad repeaterem, třeba jestli se někde v krabičce nepřehřívá, ale nebral bych to jako obecné rozhraní pro vlastní data nebo univerzální senzorovou stanici.
Na to mi pořád dává větší smysl samostatný companion/sensor node.