Bude to lepší než Telegram?

Jé hele on ty moje bláboly někdo čte :smiley:

Ten článek jsem psal když jsem ten repeater dostal a moc jsem o něm nevěděl. Někde jsem se dočetl že to umí jen chrome a firefox ne, ale zjevně to tedy není pravda. O tom nastavení práv k portu jsem tušil ale nezkoušel - zvolil jsem tenkrát rychlou variantu s windows. Nakonec mi v linuxu nejvíce vyhovuje dfu mód který jsem objevil později. A na repeateru je pak ota update téměř nezbytnost.

Teď bych chtěl trochu nastudovat jak fungují ty regiony.

Regiony jsou prima věc. Jde si to představit jako vlan tagy - označím paket tagem a repeatery, které ten tag znají předají paket dál. Ty které ne na něj nereagují.

Na lokálních repeatetech nastavuji cz, cz-olk, cz-pak (chci předávat cz, olomoucký a pardubický kraj). Pak přidávám „bouzovsko“ pro místní komunikaci. Na repeaterech nechávám zapnuto předávání paketů „bez regionu“, tag je *.

V appce/companionu nenastavuji region default, ale nastavuji jej přímo na skupině dle potřeby, většinou bez regionu, pouze pro lokální dávám „bouzovsko“ (musím to dělat ručně).

Ti, se kterými si píši „definovanou cestou“, těm je to jedno a zpráva dojde (pokud je dobře cesta).

V okamžiku, kdy pošlu zprávu s nastaveným regionem a po cestě jsou repeatery, které size podporují * (bez regionu), ale nepodporují můj region, tak zpráva nedorazí.

Takže třeba na horách, když chci zajistit, zda je někdo kolem na „direct“, tak nastavím region na „local“ (nebo jakoukoliv jinou věc, kterou vím, že nikdo nemá), a píšu do Publicu. Stejné pokud bude skupina spolu na výletě a vidí se direct - nastaví si nějaký svůj region (třeba „tabor“) a pak si píší buď na Publiku, nebo ve svém kanále a mesh je nezajímá. Pokud si nesou/postaví vlastní repeater, nastaví si na něm ten svůj region „tabor“. Jejich komunikace je pouze v rámci jejich zařízení, mesh to nijak nezatěžuje. Zároveň, pokud nechají zapnutý * nebo další regiony, tak mesh rozšířili.

2 Líbí se

Děkuju za perfektní popis. Zkusím s tím taky trochu experimentovat. Je někde popsaný nějaký koncensus jak regiony nastavovat v rámci česka?

Na wiki je toto regiony [MeshCore]

1 Líbí se

Ještě doplním info:

Na repeateru lze nastavit region default, např. region default cz- to je stejné jako region default na companionu - všechny flood pakety, které repeater (room server) generuje, mají nastaven default region, např. cz.

Na repeateru lze nastavit i region home, nicméně tato volba nic nedělá.

Repeater v žádném případě nemodifikuje procházející data, například rozhodně neaplikuje region na zprávy, které region nastaven nemají.

Ahoj, to jsou cenné informace. Nechceš založit samostatné vlákno regiony? Tady informace o regionech bude hledat málokdo.

Já bych spíše chtěl, aby to bylo na wiki. Pokud není na wiki přístup, tak přemýšlím nad jiným řešením.

Dejme tomu ještě chvilku čas

1 Líbí se

Vytvořil jsem toto Regiony - záměrné omezení dosahu sítě

Pokud by tam byla chyba/překlep, díky za upozornění…

Na kontrolu překlepů nejsem dobrý, ale přijde mi to v pořádku.

1 Líbí se